Huawei-jev zamenski OS za Android zvaće se - ARK OS


Zadnje dve nedelje posebno su teške za Huawei. Najpre je Trump potpisao izvršnu naredbu kojom je američkim kompanijama zabranio daljnje poslovanje sa Huawei-jem, da bi uskoro još dojučerašnji partneri jedan za drugim počeli i otkazivati ugovore sa Huwei-jem.

Jedan od jačih udaraca stigao je iz smera Google-a, koji je kao američka kompanija morao povući licencu koja je Huawei-ju dopuštala korišćenje njihovog softvera i servisa na kompanijinim uređajima. Trumpovom odlukom nije pogođen samo Android kao OS, već i svi Google-ovi servisi – Gmail, YouTube, Maps... i svi ostali bez kojeg se moderni Android uređaj jednostavno ne može zamisliti.

Srećom, čini se kako Huawei ima spremnu zamenu, ili barem tvrdi da ima. Kako smo nedavno saznali zamenski OS za Android kojeg Huawei već par godina razvija trebao se zvati Hongmeng. Ali, kako izvori sada javljaju to nije marketinški naziv budućeg operativnog sistema, već samo kodni naziv.

Marketinški, odnosno službeni naziv OS bi mogao da bude ARK OS. Naime, upravo je taj naziv pre par dana zaštićen u Evropi, pri Kancelariji Evropske unije za intelektualno vlasništvo. Kako je vidljivo iz dokumentacije Huawei je naziv zaštitio 24. maja 2019. godine.Novi naziv jepuno prikladniji od kodnog, em će ga Evropljani lakše pamtiti i izgovarati, em simbolizuje stanje u kojem se Huawei trenutno nalazi – pred potopom dela svog poslovanja. Naime, ARK OS asocira na jednu drugu arku, Noinu, koja je prema priči takođe pomogla da spasi ljudski rod i životinjsko carstvo od potpunog uništenja. Ali, u ovom novijem slučaju Huawei pokušava da spase svoju poziciju na tržištu mobilnih uređaja u uslovima poslovnih ograničenja koja su mu nametnuta.

Hoće li Huawei stvarno krenuti sa alternativnim operativnim sistemom najverovatnije nećemo saznati pre 19. avgusta kada će službeno isteći tri meseca prelaznog razdoblja u kojem Huawei sme da posluje sa američkim kompanijama. Internet stranica WinFuture.de objavila je screenshote na kojima je prikazan korisnički interfrjs ARK OS-a, i deo njegovih mogućnosti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.