Huawei-jeva alternativa Android-u, navodno spremna do jeseni


Još u martu ove godine je Huawei-jev direktor Richard Yu za njemački Die Welt izjavio da kompanija ima sopstveni OS, kojim će ako to bude potrebno zameniti Android. Čini se da bi Huawei na taj sopstveni operativni sistem mogao da pređe već ove jeseni.

Kad je to izjavio Yu verojatno nije baš računao na to da će te njegove reči tako brzo dobiti novi značaj. Budući da kompanija ovih dana nakon Trumpove zabrane suradnje američkih kompanija s Huawei-jem, priča sa Planom B je itekako aktuelna.

Neslužbeno se saznaje da je Huawe-ieva alternativa Android-u u razvoju protekle tri godine te da će sve aktualne Android aplikacije biti kompatibilne sa novim OS-om.

Za sada nije poznato hoće li taj Huawei-jev OS biti nekakav modifikovani AOSP Android jer na to imaju pravu budući da je open source za sve ili će sklepati neku izvedenicu Unix-a kakav je recimo BlackBerry OS 10.

U kuloarima se spominje izvesni HongMeng OS koji bi od jeseni mogao zameniti Android već ove jeseni.

U svakom slučaju Huawei je dobio poček od tri meseca na primenu najavljene blokade Google-ovim servisima pa ćemo videti kako će se situacija razvijati.

Činjenica je da i kad bi sve ovo bilo kako Trump voli reći fejk njuz, ili tresla se brda, rodio se miš, Huawei će svakako morati da revidira svoje hrabre prognoze o penjanju na tron najjačeg smartphone brenda na svetu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.