Huawei zaštitio Hongmeng naziv svog OS-a


Zadnjih nedelju dana Huawei je pretrpeo više jakih udaraca od strane SAD-a i američkih kompanija. Podsetimo, najpre je američki predsednik Trump potpisao izvršnu naredbu kojom je zabranio prodaju bilo kakve američke tehnologije Huawei-ju, da bi potom i američke kompanije koje su do tada poslovale sa Huawei-jevom su počele da otkazuju svoje ugovore i daljnju saradnju.

Neke od najvećih američkih kompanija su svakako Google, Intel, Qualcomm i Broadcom, a od evropskih ARM. Otkazivanjem saradnje Huawei je donekle doveden do zida. Zbog Google-a je ostao bez Android-a, a zbog ostalih kompanija je ostao bez većine tehnologija koje su mu potrebne da bi proizveo telefone, tablete i laptop računare.

Ali, čini se kako je Huawei odavno naslutio u kojem smeru vetar duva, odnosno kako bi SAD mogao da povuče potez kakav je na kraju i povukao. Stoga su još 2012. godine krenuli u razvijanje sopstvenog operativnog sistema za kojeg tvrde kako je sposoban u potpunosti da zameni Android, ali i Windows. Koliko u tome ima istine saznaće se ubrzo, odlaganje od 90 dana brzo će proći, a još će brže stići termin za predstavljanje novih modela telefona, tableta i laptop računara.

Ali kako bilo, Huawei je ozbiljan oko lansiranja sopstvenog opserativnog sistema. Naime, još krajem prošle godine zaštitio je naziv "Hongmeng", tačnije 24. avgusta 2018. godine. Trademark mu je odobren i važi od 14. maja 2019. do 13. maja 2029. godine. Novi Hongmeng OS trebao bi da bude jedna platforma za sve, od mobilnih uređaja poput telefona, tableta, laptopa, pametnih satova pa sve do automobila i pametnih televizora.

Hongmeng će prema najavi biti u mogućnosti da pokreće Android aplikacije što znači kako bi Huawei mogao da konkuriše ne samo Android-u i Windows-u, već i ChromeOS-u.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.