Kineska vojska napušta Windows zbog zabrinutosti za bezbednost


Manje je poznato kako kineska vojska koristi određen broj računara koji su bazirani na Microsoft-ovom operativnom sistemu Windows. Toom aktuelnog trgovinskog rata između Kine i SAD-a u Kini se ponovno aktualizovalo pitanje bezbednosti takvih računara.

U kanadskom časopisu za vojnu problematiku Kanwa Asian Defence pojavila se informacija kako kineska vojska namerava da pokrene projekt migracije sa Windows-a na neki od operativnih sistema otvorenog koda, iako uz Windows već upotrebljava nekoliko sličnih sistema također zasnovanih na otvorenom kodu.

U planu je izrada operativnih sistema koji će biti izrađen u potpunosti lokalno u Kini gde će nad njegov razvoj u potpunosti moći da kontrolišu kineske vlasti. U svrhu izrade novog sistema oformljeno je posebno novo odeljenje u sklopu same Narodnooslobodilačke armije Kine, koji će biti odgovoran direktno samom Centralnom komitetu Komunističke partije Kine.

Ceo postupak migracije sa Windows-a pokrenut je zbog zabrinutosti da bi SAD mogao iskoristiti operativni sistem Windows za napade na infrastrukturu kineske vojske.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.