Objavljena nezaštićena baza podataka gotovo 50 miliona korisnika Instagram-a


Bezbednosni istraživač Anurag Sen pronašao je nezaštićenu bazu podataka sa privatnim podacima oko 50 miliona korisnika Instagram-a – većinom influensera, slavnih osoba i brendova. Baza podataka sadrži informacije poput korisničkih imena na ovoj društvenoj mreži, njihove biografije, profilne fotografije, broja osoba koji ih prate, lokaciju, kao i oznaku verifikacije. Takođe, što je mnogo opasnije, tu se nalaze i privatne e-mail adrese sa kojih su se korisnici prijavili na Instagram te broj telefona.

Ova baza podataka povezana je sa kompanijom Chtrbox, koja plaća influenserima za objavu sponzorskog sadržaja, kao i njihova računanja o vrednosti svakog influensera, odnosno cene njihovih usluga. Te su cene bazirane na brojnim faktorima poput broja pratilaca, lajkova, deljenju sadržaja i slično.

Novinari Tech Crunche-a kontaktirali su i sa nekim osobama sa tog popisa te su im dve osobe potvrdile kako su mail i broj telefona koji se nalaze u toj bazi podataka ispravni, ali niko od njih nije sarađivao sa Chtrbox-om. Poslali su upit i u Chtrbox vezan za spornu bazu podataka te su ih upitali kako su se dokopali privatnih mailova i telefonskih brojeva influensera sa Instagrama. Odgovor na taj upit nisu dobili, ali ako ništa drugo, brzo su uklonili bazu podataka influensera.

Instagram je pre dve godine imao problema sa propustom putem kojeg su se hakeri mogli dokopati ovakvih privatnih podataka vezanih za mailove i brojeve telefona korisnika Instagram-a – uspeli su se dokopati informacija oko 6 miliona korisnika koje su prodali za bitcoine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.