Osnivač Telegram-a: WhatsApp nikada neće biti bezbedan


Pre svega – nadamo se da ste na vreme pročitali ovonedeljnu vest o velikom bezbednosnom propustu koji je otkriven u WhatsApp-u te da ste, ako ovu aplikaciju koristite, preuzeli njenu najnoviju verziju. A sada malo opširnije o WhatsApp-u i njegovoj bezbednosti...

Pavel Durov, osnivač chat aplikacije Telegram – koja je inače open source i diči se izvanrednim bezbednosnim funkcijama – osvrnuo se na nedavne probleme WhatsApp-a. Iskoristio je ovu priliku da pojasni zašto, prema njegovom mišljenju, Facebook-ova aplikacija za chat nikada neće biti sasvim sigurna od špijuniranja. Njegovi argumenti gotovo da se mogu sažeti u naslovnoj ilustraciji: korisnički su podaci roba koju Zuckerbergova kompanija daje (ili prodaje) gotovo svima koji to požele.

Durov kaže kako nije iznenađen nedavno otkrivenim propustom u WhatsApp-u jer kad god se u ovoj aplikaciji neki problem otkrije i zakrpi, ne prođe dugo dok se ne pojavi novi. Ovakvo ponašanje, kaže, izgleda kao da nije reč o propustima nego o namernom ostavljanju "zadnjih vrata" za kojekakve obaveštajne agencije.

Nedostatak WhatsApp-a je i u tome što njegov programski kod nije otvoren, pa javnost nema pristup (kao kod Telegram-a) pogledu na to kako stvar funkcioniše iznutra. Napao je Durov i end-to-end enkripciju koju je WhatsApp implementirao daleko nakon ostalih, a da enkripcijom pritom nije zaštitio bacupove poruka na svojim serverima. Metapodaci sa WhatsApp-a redovno se šalju obaveštajnim agencijama i svima koji to zatraže, a Facebook je dovoljno finansijski jak da podnese česte skandale sa privatnošću koji bi manje kompanije brzo uništili.

Durov smatra da ovo neće potrajati zauvek i da će Facebook-ovo licemerje doći svome kraju, te da će oni koji se stvarno zalažu za privatnost nadvladati. Kako? Instalirajte Telegram, kaže Durov, jer oni nikada nisu niti jedan bajt podataka dali bilo kome na uvid.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.