SAD odložila primenu zabrane saradnje sa Huawei-jem za 90 dana


Najnovija eskalacija trgovinskog rata kojeg je pokrenuo američki predsednik Donald Trump, zabranivši američkim kompanijama saradnju sa Huawei-jem, rezultovala je povlačenjem Google-ove licence ovoj kompaniji za Android.

U međuvremenu je američko ministarstvo trgovine privremeno povuklo Export ban (zabranu prodaje američkih proizvoda stranim kompanijama), odnosno njegovu primenu odgodilo za 90 dana, počevši od utorka, javlja Reuters. Ovim se odluka predsednika privremeno stavlja izvan snage, odnosno primeniće se nakon tri meseca.

U objašnjenju stoji da je odgoda uvedena kako bi se američke kompanije prilagodile novim uslovima, odnosno kako bi Huawei nastavio održavati američke mreže koje koriste njegovu infrastrukturu, te pružio softversku podršku u vidu nadogradnje postojećih uređaja.

Dakle, ovom odlukom i Google-ova podrška za Android nastavlja postojati sledećih 90 dana, ali nije potpuno jasno kako će se to odraziti na uređaje koji će biti predstavljeni tkom sledeća tri meseca.

U svakom slučaju, ova odstupnica od svima će dati malo "lufta" kako bi se situacija primirila, a ako za referencu uzmemo primer ZTE-a, koji se lani takođe susreo sa američkom zabranom izvoza, zbog kojeg je čak bio najavio kraj poslovanja, možemo pretpostaviti da će se u ovom periodu nastaviti trgovinski pregovori koje dve strane inače vode.

Naime, svakoj imalo tehnološki pismenoj osobi jasno je da su optužbe o navodnom špijuniranju koje Amerikanci Huawei-ju stavljaju na teret samo sredstvo ucene i zauzimanje boljih pregovaračkih pozicija u aktualnom trgovinskom ratu, zato se nadamo da se situacija u ova tri meseca razrešiti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.