TSMC pokrenuo masovnu proizvodnju A13 i Kirin 985 procesora


Tajvanski proizvođač čipova – TSMC objavio je kako je službeno započeo masovnu proizvodnju čipova A13 i Kirin 985. Podsetimo, reč je o čipovima koji će pokretati ovogodišnje iPhone i Mate 30 telefone.

Oba čipa biće proizvedena u 7-nanometarskom procesu druge generacije, sa EUV litografijom. Kirin 985 mogao bi biti poslednji Huawei-jev SoC koji se temelji na ARM arhitekturi. Razlog je dobro poznat, otkazivanje saradnje od strane britanskog ARM-a kako ne bi prekršio nedavno uvedene zabrane od strane SAD-a.

Iako se očekivalo kako će i TSMC otkazati saradnju Huawei-ju, to se nije dogodilo, TSMC je ostao čvrsto uz Huawei. Razloga je više, Kirin 985 je već bio u probnoj proizvodnji pre 16. maja kada je izvršna naredba stupila na snagu, pa se ista odnosi na sve čipove koje kompanija namerava kasnije razvijati, ali ne i na one koji su u tom trenutku bili u nekom stepenu razvoja. Zatim TSMC je tajvanska kompanija pa time ne podleže američkim restrikcijama pa može poslovati sa obe zaraćene strane.

TSMC je ujedno napomenuo kako je u toku i probna proizvodnja, naprednijih, 5-nanometarskih čipova, takođe pomoću EUV litografije. Ako sve bude u redu, masovna proizvodnja 5-nanometarskih čipova je planirana za prvi kvartal 2020. Shodno tome, prvi uređaji sa 5-nanometarskim čipovima mogli bi se pojaviti na tržištu tokom juna 2020. godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.