Uprkos slabijoj prodaji iPhone-a, Apple finansijski ne stoji loše


Krajem prošle godine Apple je negativno iznenadio analitičare i investitore objavom o slabijoj prodaji iPhone-a, no novi smer kompanije i orijentisane na usluge uspeli su u prošlom tromesečiju da nadoknade manjkove nastale manjom prodajom telefona.

Slična situacija ponovila se i u najnovijem kvartalnom izveštaju. I prihodi i dobit kompanije pali su u odnosu na prva tri meseca 2018. godine, ali su bili nešto viši od očekivanja – što je investitorima bilo dovoljno da nakon objave rezultata krenu da kupuju deonice Apple i podignu im cenu za oko 5%.

Dodatno kompanija je najavila i otkup sopstvenih deonica u iznosu od 75 milijardi dolara, pa je i to podiglo interes za njima.

Apple je u poslednja tri meseca uprihodio 58 milijardi dolara, od čega na iPhone otpada 31 milijarda. Prošle godine je ovaj iznos bio 37,6 milijardi, pa pad prodaje nije zanemariv. Ali, usluge su porasle na 11,5 milijardi, sa 9,9 prošle godine, pa je to dalo optimizam ulagačima – pogotovo stoga što je Apple nedavno najavio kako će na širenju usluga nastaviti snažno da radi i dalje.

Još jedan segment koji u Apple-ovom finansijskom izveštaju beleži rast su nosivi uređaji. U ovu kategoriju spadaju Apple Watch i slušalice AirPods, kao i zvučnike HomePod i razne dodatke za iPhone. Prodaja je u ovom segmentu ukupno porasla sa 3,9 na 5,1 milijardu dolara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.