Google Chrome ubija adblockere


Početkom godine unutar projekta Chromium bio se pojavio Manifest V3, dokument u kojem su navedene sve promene planirane za ugradnju u Google-ov internet browser Chrome. Kao najznačajnija i najkontroverznija promena tada je izdvojen prelazak sa "webRequest" API-ja na novi "declarativeNetRequest" API, što za developere nekoliko popularnih ekstenzija za blokiranje oglasa znači – prestanak podrške.

Google-ovci su ovu promenu najavili pričom da bi ona trebala korisnicima omogućiti bolju kontrolu nad Chrome-ovim dodacima, ali nisu se preterano bavili kritikama koje su stizale od vlasnika dodataka za blokiranje oglasa. Prošle nedelje je sporni Manifest V3 dobio i svoju službenu verziju, a u njoj nema baš dobrih vesti za adblockere i njihove korisnike.

U finalnoj verziji ovog dokumenta i dalje stoji kako će "webRequest" API biti ugašen, a s njime će "pasti" i uBlock Origin i nekoliko drugih rešenja za eliminisanje oglasa na web stranicama. U Google-u i dalje tvrde da će se adblockeri moći prilagoditi novom načinu rada te da će u budućnosti raditi brže i bezbednije.

Ali, ekipa koja radi na projektu Chromium očito je poslušala barem neke kritičare, pa su odlučili da će u Chrome-u za poslovne (Enterprise) korisnike podrška za "webRequest" API ostati funkcionalna. Drugim rečima, oni koji plaćaju Google-u za korišćenje njihovog softvera moći će blokirati oglase kako god žele, dok će svi ostali, tj. oko 2 milijarde korisnika u svetu, morati da pristanu na određene ustupke i – posredno – finansirati Google gledanjem oglasa na internet stranicama.

Cela saga oko adblockera u Chrome-u i dalje nije završena, a poslednja informacija iz Google-a je na tragu "pomirenja" sa developerima adblockera. Poručili su kako će podržavati njihov rad i razvoj, te da aktivno sarađuju sa njima kako bi razvili efikasan i ka privatnosti orijentisan sistem blokiranja sadržaja u skladu sa novim pravilima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.