Huawei isporučio milion testnih telefona sa HongMeng OS-om


Da Huawei razvija sopstveni operativni sistem kojim bi jednog dana eventualno zamenio Android priče kruže odavno, još od 2012. godine. Da u tome itekako ima istine potvrdio je i sam Huawei nakon što se suočio sa zabranama koje mu je nametnuo SAD.

I dok se Google plaši da bi takva forkovana verzija Android-a bila još veća pretnja za SAD i svet, određeni izvori (Rosenblatt Securities) tvrde kako je Huawei dodatno poboljšao bezbednosne funkcije za zaštitu ličnih podataka u odnosu na originalni Android. Ko je upravu, vreme će pokazati. Naime, Huawei-jev OS bi trebao da bude spreman za distribuciju tokom ove jeseni, ili najkasnije u proleće 2020. godine, što i nije toliko daleko koliko se na prvu čini.

Kineski mediji, China Daily, navode kako je za potrebe testiranja Huawei već isporučio milion telefona na kojima je instaliran HongMeng OS. Njihov sopstveni operativni sistem zamišljen je tako da bude kompatibilan sa velikim brojem različitih uređaja, ne samo telefona, već i tableta, televizora, računarima, pametnim gadgetima i automobilima.

Prema izvoru, HongMeng OS temelji se na mikrokernelu koji se može vrlo brzo prilagoditi, zavisno o kompanijinim potrebama. Inače, Rosenblatt Securities u svojem izveštaju navodi još i kako je HongMeng u potpunosti kompatibilan sa svim Android aplikacijama. Huawei-jev tim je tokom razvijanja sopstvenog OS-a proučavao Android i iOS na kojima su učili kako jedan OS treba da izgleda.

Na tržištima izvan Kine, HongMeng bi trebao da nosi naziv ARK OS, mada se zadnjih dana spominje i naziv OAK OS. Koji god naziv OS-a na kraju bio, Huawei će morati rešiti veći problem – tržišni udeo, jer Android i iOS zajedno drže gotovo 99,99% tržišta.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.