Huawei od Verizon-a na ime patenata potražuje milijardu dolara


Od prošlog meseca između Amerike i Kine traje svojevrstan trgovinski rat u kojemu se umesto interkontinentalnim raketama napucavaju zabranama i potraživanjima. Naime, nakon što je Trump zabranio prodaju američke tehnologije Kinezima i upotrebu kineske tehnologije u SAD-u, jedan od najvećih kineskih proizvođača – Huawei postao je glavna meta tih napada.

Do sada se većinom pisalo o posledicama tih sankcija za Huawei, ali čini se kako ni američke kompanije neće proći neokrznute. Huawei je najavio kako od jednog njihovog teleoperatera namerava naplatiti ni manje ni više nego milijardu američkih dolara. Taj operater je Verizon, a traženi iznos Huawei temelji na ime patenata koje ima u svom vlasništvu, a koje koristi Verizon u svom poslovanju.

Huawei navodi kako Verizon (a verovatno i mnoge druge američke kompanije) krši oko 230 njihovih patenata. Većina patenata je vezana upravo uz telekomunikacionu opremu koja je temelj Verizon-ovog poslovanja. Izvori navode kako je reč o patentima vezano od žičane infrastrukture i mrežne opreme pa sve do IoT rešenja. Osim Verizona, na Huawei-jevom nišanu moglo bi se naći i 20-tak drugih američkih kompanija koji su izravni dobavljači Verizon-a.

Reuters navodi kako su Huawei i Verizon u New Yorku već održali nekolicinu sastanaka po pitanju patenata ali što su na njima dogovorili nije poznato, jer obe strane za sada ćute o tome. Verizon-ov portparol, Rich Young, izjavio je samo kako je ovaj problem oko patenata veći i od samog Verizon-a. Dodao je i kako s obzirom na širi geopolitički kontekst, svako pitanje koje uključuje Huawei ima implikacije na celu njihovu industriju i potiče nacionalna i međunarodna pitanja. Koja su to, nije precizirao, jer smatra kako se radi o potencijalno pravnim pitanjima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.