iOS 13 se fokusira na brzinu i dark mode


Danas je započela Apple-ova godišnja WWDC konferencija na kojoj se tradicionalno predstavljaju novi softverski proizvodi. Najočekivaniji je, naravno, iOS 13, koji se fokusira na brzinu rada, a donosi i tzv. dark mode, odnosno tamnu temu.

Prema rečima šefa Apple-ovog softverskog odeljenja Craiga Federighija, novi iOS 13 je uopšteno 30% brži od aktuelnig iOS-a 12. Druga značajna novost je smanjenje instalacijskih paketa aplikacija, i to za čak 50%, a nadogradnje će se izvršavati 60% brže. Moramo priznati da je ovo dugo očekivana vest, budući da su najjači Androidi u zadnjih par godina prilično pretekli iOS po pitanju brzine.d

Tamna tema je sveprisutna u interfejsa i izbornicima, a zahvatila je i tastaturu i widgete. Ono što je kod tastature još bitno spomenuti je da je Apple konačno uveo "swipe", tj. način unošenja teksta jednostavno povlačeći prst po ekranu, što Android uređaji imaju već godinama.



Ali vratimo se načas tamnoj temi. Drastične promene nećete primetiti na samom početnom ekranu, ali će mnogi delovi interfejsa biti tamniji, uključujući Apple-ove aplikacije koje tradicionalno dolaze sa belom pozadinom. Najbolji takav primer je Apple Music, a promene će biti vidljive u porukama, emojima, već spomenutoj tastaturi, te u Photos aplikaciji.

Tamna tema iskoristiće mogućnosti OLED ekrana koji za prikaz crne ne troši energiju, što automatski znači produženje autonomije.

U novoj verziji iOS-a biće nadograđena i većina Apple-ovih aplikacija, pa ćemo tako dobiti novi podsetnik, Beleške, Mail, Mape, To-Do listu i mnoge druge. Tako će Apple Mape obuhvatati više detalja nego do sada, a dobiće i novi interfejs. Novost je "look arround" funkcija, koja je zapravo ekvivalent Google Street View servisu. Koliko će ovj servis postati konkurentna Google-ovom, ostaje za videti.

Dalje, iOS 13 na novi nivo podiže bezbednost i privatnost, posebno kad su u pitanju lokacioni servisi, koji će sada nuditi više detalja o tome kako pojedina aplikacija koristi vašu lokaciju.



Kad je bezbednost i privatnost u pitanju, u Apple-u razvijaju sopstveni sistem logovanja u servise kao što su Google i Facebook, i to putem Face ID sistema, bez davanja vaših podataka servisima u koje se logujete. Isto tako, Apple će aplikacijama omogućiti da npr. zahtevaju vaš e-mail, ali na vama je želite li im dati te informacije.

Manje promene će doživeti i iMessages servis, ali i aplikacija Photos, odnosno Fotografije. Apple je redizajnirao interfejsa za uređivanje fotografija i dodao gomilu novih uređivačkih alata, koji će se moći biti koristiti i u videima.

Fotografije će doživeti promene i u sferi pretraživanja, budući da Apple uvodi AI komponentu za pronalaženje dvostrukih i sličnih fotografija. Pored toga, sam pregled fotografija biće ugodniji, navode u Apple-u. Nadalje, fotografije će biti moguće pregledavati u "mesečnom" rasporedu, gde će zahvaljujući AI komponenti biti bolje organizirane, da bi u "godišnjem" načinu u prvi plan izbile one najvažnije.

Novosti će dobiti i Siri, odnosno način integracije u Apple CarPlay sistem, te u kombinaciji sa AirPods slušalicama i HomePod zvučnikom. Kad nosite AirPods slušalice, Siri može instantno da pročita poruke kako pristižu, a vi automatski možete odgovoriti, naravno na podržanim jezicima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.