Službeno najavljena Facebook-ova kriptovaluta Libra


Nakon više meseci nagađanja i neslužbenih najava Facebook je otkrio svoje planove za sopstvenu kriptovalutu. Iako se govorilo da bi se ona mogla zvati GlobalCoin, u Facebooku su se odlučili za ime Libra.

S ovom digitalnom će valutom direktno biti povezan i digitalni novčanik imena Calibra, koji će moći da bude integrisan u aplikacije kao što su Messenger i WhatsApp, te, naravno u samu društvenu mrežu.

Facebook svoju kriptovalutu predstavlja kao stablecoin vezan uz američki dolar koji će olakšati digitalna plaćanja svima u svetu – primarno onima koji koriste neku od njihovih aplikacija a ne posluju sa bankama i nemaju kreditnu ili debitnu karticu.Kriptovaluta Libra moći će da se kupuje za novac bilo gde u svetu, a plaćanja njome će se obavljati brzo i bezbedno putem mobilnih telefona. Kao što smo ranije pisali, kontrolu nad Librom imat će posebna organizacija u kojoj će članovi biti investitori u ovaj projekt. Neki od njih su Uber, Visa, Mastercard, PayPal, Andreessen Horowitz, Coinbase, Booking, eBay i drugi.

Libra će biti zasnovana na blockchainu koji će garantovati sigurnost i brzinu transakcija, dok će ulagački kapital u rezervi garantovati njenu stabilnost – što bi trebalo privući velik broj korisnika.

Libra već sada ima i svoj unicode znak, tri talasaste horizontalne linije (≋) koji će koristiti za raspoznavanje i označavanje vrednosti. Kad je reč o tačnoj početnoj vrednosti ove valute, ona bi trebala da bude negde na nivou jednog dolara, evra ili funte, kako bi bila vrednošću bliska prosečnom korisniku. Ali, tačna vrednost Libre za sada nije dogovorena.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.