Studija otkrila 2000 opasnih aplikacija na Google Play-u


Iz studije koju je u protekle dve godine sproveo Univerzitet u Sydneyju i laboratorija Data61 koji pripada australijskoj organizaciji CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) može se ustvrditi kako je 2040 aplikacija koje se nalaze na službenoj Google Play prodavnici Android aplikacija na neki način štetno za korisnike.

Studija je uključivala analizu od oko milion aplikacija na Google Play-u pri čemu je utvrđeno da veliki deo aplikacija ipak ne sadrži malware, ali od korisnika traži veliki broj dozvola za pristup podacima koje u biti takvoj aplikaciji uopšte nisu potrebni za njihovo normalno izvođenje.

Aplikacije su analizirane pomoću neuronskih mreža i mašinskog učenja pri čemu su potraživane podudarnosti vezane za tekstualni opis aplikacije te vizualne sličnosti među ikonama aplikacija.

Pomoću VirusTotal-a otkriveno je 7246 aplikacija koje se mogu smatrati malicioznima od čega je njih 2040 okarakterizovano kao lažno i potencijalno vrlo opasno za uređaje korisnika. Njih 1565 potraživalo je od korisnika barem pet dozvola koji se tiču osetljivih ličnih podataka.

Treba naglasiti da su sve štetne aplikacije koje su spomenute u studiji već uklonjene sa Google Play prodavnice te da je broj odbijenih aplikacija koje nisu puštene na Google Play porastao za 55% tokom 2018. godine te da je broj uklonjenih aplikacija porastao za 66%.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.