Twitter objavio kako će se nositi sa problematičnim objavama uticajnih osoba


Balansiranje između slobode izražavanja i kvalitete rasprave jedan je od najvećih izazova sa kojima se društvene mreže susreću, a svaka ga pokušava rešiti na svoj način. Posebno se tu ističu objave koje pišu uticajne osobe, pre svega političari koji koriste društvene mreže za komuniciranje s javnošću.

Kao najistaknutiji primer problematičnog moderiranja sadržaja poslednjih godina se izdvaja Twitter koji je na primer, američkom predsedniku Donaldu Trumpu progledao kroz prste kada je na njihovoj platformi pretio nuklearnim ratom.

Twitter je, ne samo zbog Trumpa, pod salvom kritika na svoj račun odlučio da izmeni pravila tako da na kraju svi budu, koliko je to moguće, zadovoljni. Objavili su novu politiku kojom će se voditi kada neko od svetskih moćnika objavi nešto što bi inače kršilo pravila društvene mreže. Takve objave njihovi moderatori neće, kao običnim korisnicima, uklanjati, ali ih neće niti ostaviti kakve jesu.

Smislili su novi način – sakriće problematične tvitove iza upozorenja u kojem stoji kako tvit krši izvesna pravila, ali je Twitter odlučio ostaviti ga dostupnim jer smatra da je reč o informaciji od javnog interesa. U slučaju kad se takav tvit pojavi pred korisnikom, on će morati da klikne na ovo obaveštenje kako bi video izvorni sadržaj objave.

Novo pravilo vredeće samo za verifikovane naloge sa preko 100 hiljada pratilaca, a koji su u vlasništvu nekog visokog državnog zvaničnika.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.