Uber objavio prve rezultate od izlaska na berzu - u minusu su više od milijardu dolara!


Pre izlaska na berzu iz Uber-a su upozorili investitore na to da postoji mogućnost da kompanija nikada ne bude profitabilna, a uprkos tome njihovu inicijalnu ponudu deonica i izlazak na berzu s nestrpljenjem su čekali brojni analitičari i investitori. Vrednost kompanije prilikom IPO-a bila je manja u odnosu na neka ranija predviđanja i očekivanja, a cena deonica u padu je nakon početka trgovanja na berzi.

Prekjuče je Uber objavio prve poslovne rezultate otkako se njihovim deonicama trguje na berzi, a cifre koje je predstavio CEO Dara Khosrowshahi na gornjoj su granici očekivanja, tako da bi trebali da budu zadovoljni njima. Tokom poslednjeg tromesečnog kvartala Uber je tako ostvario prihod u iznosu od 3,1 milijardi dolara, ali kvartal su završili u minusu od oko 1,01 milijardi dolara, što je takođe u skladu s prethodnim najavama koje su se kretale od 1 do 1,1 milijardi dolara gubitka.

Takvi rezultati pozitivno su odjeknuli berzom te je nakon njihove objave cena deonice kompanije porasla za 2,6 posto, komentarisali su na Reuters-u navodeći razmišljanja nekih analitičara koji smatraju da će investitori sigurno ceniti znakove napretka u poslovanju Uber-a u mnogima ključnim područijima, iako su "još uvek jako daleko od profitabilnosti". Khosrowshahi je pri tome rekao kako je Uber globalni igrač čiji je cilj brz i efikasan rast tokom dugog razdoblja, što znači da ulagači moraju da budu strpljivi i verovati čelnim ljudima kompanije da će poslovanje rasti iz kvartala u kvartal, a zajedno s njim i cena denice i profit.

Što se kratkoročnog poslovanja tiče, do kraja godine možemo očekivati slične rezultate i velike minuse jer će Uber nastaviti sa ulaganjem i širenjem odeljenja Uber Eats za dostavu hrane, a neki od problema uključuju konkurenciju, nedostatak vozača na nekim tržištima i regulativu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.