Američki predsednik ne sme da blokira korisnike na Twitter-u


Federalni savezni sud SAD-a odlučio je, sledom parnice pokrenute u New Yorku, da američki predsednik Donald Trump ne sme na svom Twitter nalogu da blokira druge korisnike. Trump je već godinama aktivni tviteraš, a sa navikom slobodnog izražavanja na ovoj društvenoj mreži nije prestao ni kada je postao predsednik. Čak nije promenio ni "handle", pa i dalje umesto službenog naloga @POTUS koristi sopstveni nalog @realDonaldTrump.

Putem Twitter-a Trump najavljuje svoje sledeće poteze, preti ratom, poziva čelnike drugih zemalja na sastanke, ali se ponekad i "zakači" sa neistomišljenicima i u afektu ih blokira. Blokiranje na Twitteru znači da blokirani korisnik ne može više da vidi objave predsednika, što je zasmetalo nekoliko građana, pa su se obratili sudu.


Parnica je ove nedelje okončana na Saveznom sudu, koji je potvrdio da Donald Trump kao američki predsednik ne sme da blokira građane SAD-a na Twitter-u – jer je to krštenje slobode govora i pristupa javnim zvaničnicima, što je zagarantovano Prvim amandmanom Ustava SAD-a.

Niži sud prošle je godine potvrdio da Trump koristi svoj privatni Twitter nalog kao državni zvaničnik, a samim time taj se kanal komunikacije smatra javnim i potpada pod zagarantovanu slobodu govora, kojoj se pristup ne sme ograničavati. Ova odluka sada je i potvrđena.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.