Chrome 76 blokira detekciju incognito moda


Nova verzija Google Chrome 76, koja će biti dostupna 30. jula, popraviće rupu, koja je omogućavala web stranicama otkrivanje posetilaca koji su u anonimnom načinu rada, što je uticalo na način na koji izdavači prikazuju njihov sadržaj anonimnim posetiocima.

U postu na Google-ovom blogu, objavljeno je da su neke web stranice koristile neplaniranu rupu u programu Chrome-ovog API-ja za FileSystem. Kada ste u anonimnom načinu, API je onemogućen, tako da korisnik ne ostavlja nikakve tragove svojih aktivnosti. Tako neke web stranice proveravaju dostupnost API-ja, a ako ga ne pronađu, zaključuju da je uključen anonimni način rada web browsera.

U najnovijem Chrome-u 76 funkcije API-ja za FileSystem biće promenjene, kako bi se sprečilo otkrivanje anonimnog načina rada. Google je takođe izrazio svoju predanost principima anonimnog pregledanja ili "Incognito Mode" za one koji to žele, rekavši da će popraviti bilo koji način otkrivanja anonimnog načina korišćenje Chrome browsera.

Ova promena će uticati na izdavače web stranica, posebno one koji u anonimnom načinu pregledanja pokušavaju da zaobiđu oglase od kojih se stranice i finansiraju. Tako su neki veći portali poput Boston Globe počeli da blokiraju posetioce u anonimnom načinu rada, zahtevajući od korisnika u privatnom pregledanju da se prijave na plaćene pretplatničke naloge kako bi dobili pristup toj web stranici. New York Times, Los Angeles Times i mnogi drugi "news" portali su sledeli ovaj primer.

Ispitivanje ove funkcionalnosti sa beta-verzijom Chrome-a 76 utvrđeno je da sada portali poput Boston Globe, New York Times i Los Angeles Times nisu uspeli da otkriju da je browser u anonimnom modu, za razliku od Chrome-a 75.

Google je priznao da će taj potez zakomplikovati situaciju izdavačima koji naplaćuju čitanje njihovog sadržaja, jer su mnoge web stranice ograničavale čitaoce bez pretplate na ograničen broj besplatnih članaka mesečno. Međutim, sa novom verzijom Chrome-a, anonimni način rada može zaobići sva ova ograničenja.

Google je rekao da su dosadašnje metode merenja "inherentno porozne", jer zahtevaju kolačiće za praćenje broja besplatnih članaka koje je korisnik pregledao. Kompanija je predložila opcije za takve web stranice sa vestima, koje uključuju smanjenje broja besplatnih članaka, koje zahtevaju besplatnu registraciju za pregled besplatnog sadržaja, kako bi pretplata na sve članke imala smisla. "Jer svaki pristup temeljen na detekciji anonimnog pregledanja narušava glavna načela anonimnog korišćenja", rekao je Google.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.