Da li zrače 5G bazne stanice?


Puštanjem u komercijalnu uporabu 5G usluge postaju deo naše svakodnevice. Međutim, u nekim zemljama poput Švajcarske i Kine, javnost je izrazila zabrinutost zbog zračenja baznih stanica.

Svi prirodni objekti imaju elektromagnetsko zračenje, uključujući i sunčevu svetlost koja svakodnevno sija. Međutim, indeks zračenja je ključan kod pitanja o uticaju na zdravlje ljudi. Primera radi, u Kini je bezbednosni standard zračenja 0.47 W/ m2, što je 10 puta rigorozniji nego u SAD-u i 20 puta više nego u nekim evropskim državama.

Huawei-jev 5G tim nedavno je upotrijebio profesionalni instrument za merenje zračenja različitih predmeta, uključujući kućne aparate, kako bi ih uporedili sa baznim stanicama.

Pošto većinu korisnika najviše zanima zračenje pametnih telefona budući da je reč o uređajima koje milijarde koriste svakodnevno, Huawei-jev tim došao je do sledećih rezultata: vrednost zračenja pametnog telefona u stanju mirovanja iznosi 0.002 W/m2. Prilikom uspostave poziva, vrednost zračenja raste na 0.03 W/m2, što je niže od standarda EMF bezbednosti u Kini – 0.47 W/m2.

Takođe, tom prilikom testirano je i zračenje kućnih bežičnih rutera koje je iznosilo oko 0.03 W/m2, što je takođe vrlo sigurno. Nadalje, testirano je i zračenje mikrotalasne pećnice. Naime, prilikom uključivanja mikrotalasne pećnice, vrednost zračenja može doseći 2 W/m2, što premašuje bezbednosnu vrednost. Međutim, metar dalje, vrednost zračenja se brzo smanjuje, što je oko 0.02 W/m2. To znači da bi trebali boraviti najmanje metar dalje od mikrtalasne pećnice tokom njenog korišćenja.

U nastavku je tablica koja pokazuje izmerene u odnosu na dopuštene standarde zračenja EMF-a (Electromotive force) u određenim delovima sveta. Jasno je vidiljivo da su ljudi sigurni od zračenja 5G baznih stanica čak i kad su vrlo blizu njima, budući da je izmereno zračenje na udaljenosti od metra od postaje 0.23 W/m2 što je beznačajno, dok je u područiju ispod izmereno još niže zračenje od 0.006 W/m2.



Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.