Evropska komisija je otvorila istragu protiv Amazon-a


Evropska komisija je u sredu otvorila istragu o Amazon-u, najvećoj internet maloprodajnoj prodavnici na svetu, zbog sumnji da koristi osetljive podatke nezavisnih trgovaca koji prodaju svoju robu na toj platformi.

"Evropski potrošači sve više kupuju preko interneta. E-trgovina je povećala konkurenciju u maloprodaji i omogućila veći izbor po boljim cenama. Moramo osigurati da velike internet platforme ne ukinu te koristi kroz protivtržišno ponašanje. Stoga sam odlučila pažljivo ispitati poslovnu praksu Amazon-a i njegovu dvostruku ulogu, kao trgovca na malo i kao prodavnice kako bi se utvrdilo da li je to u skladu sa pravilima EU-a o tržišnom takmičenju", izjavila je poverenica za tržišno takmičenje Martrethe Vestager.

Amazon kao platforma ima dvostruku ulogu: sa jedne strane prodaje proizvode na svojoj internet stranici , a s druge osigurava mesto na kojem nezavisni trgovci mogu direktno da prodaju robu potrošačima.

Kada je u ulozi vlasnika prodavnice na kojoj nezavisni prodavci prodaju robu, Amazon kontinuirano prikuplja podatke o aktivnostima na platformi. Prema preliminarnoj istrazi Komisije, čini se da Amazon koristi te osetljive informacije.

Amazon bi na primer mogao korišćenjem tih podataka da dobije sliku što tržište traže i zašto se neki proizvodi dobro prodaju, a drugi ne.
Komisija će stoga proučiti i ugovore između Amazon-a i nezavisnih prodavaca, koji omogućavaju Amazon-ovom maloprodajnom poslovanju da analizira i koristi podatke nezavisnih trgovaca. Komisija će se posebno zanimati utiče li i kako korišćenje tih podataka na tržišno takmičenje.

Ako analiza pokaže da je došlo do kršenja pravila tržišnog takmičenja, Komisija će reagovati. Samo otvaranje istrage ne presuđuje krivicu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.