Hakovana američka banka Capital One


Američka finansijska holding kompanija i banka Capital One bila je tokom jula žrtva hakerskog napada. Bezbednosni stručnjaci ove banke otkrili su kako je toga dana neko nepoznat iskoristio ranjivost i neovlašćeno upao u njihov sistem. Odande je, prema prvim podacima, pokrao podatke o klijentima banke – većinom privatne podatke ljudi koji su koristili njihove kreditne kartice ili su iste zatražili. Kompromitovani su podaci oko 106 miliona ljudi.

Odmah po otkriću Capital One je zakripio ranjivosti svog sistema i ceo slučaj prijavio FBI-ju, koji je prekjuče u Seattleu uhapsio 33-godišnju hakerku imena Paige A. Thompson, poznatu i pod hakerskim nadimkom erratic. Osumnjičena je zadržana u pritvoru do saslušanja.

Zanimljivo, gospođa erratic se svojim postignućem pohvalila na GitHub-u, gde je postavila izvesne informacije pokradene sa Capital Oneovih servera – tamo je neko primetio ove podatke, obavestio banku, da bi potom ceo hakerski napad bio otkriven. FBI-jevi cyber istražitelji potom su korisnički nalog sa GitHuba povezali sa Thompsonovom, kod koje su kasnije pronašli kopiju ukradenih podataka.

Hakerku, inače softversku inženjerku, sada čeka sudski proces u kojem joj preti kazna zatvora do pet godina i plaćanje kazne u visini do 250.000 dolara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.