Huawei će ove godine ipak uspeti da isporuči 260 miliona telefona?


Nakon što je američki predsednik Donald Trump u maju uveo sankcije Huawei-ju, odnosno zabranu prodaje američkih proizvoda, Huawei je zabeležio trenutni pad prodaje zbog zabrinutosti oko budućnosti dostupnosti Google-ovih aplikacija, američkih patenata u ARM-ovoj arhitekturi procesora, kao i mnogih drugih tehnologija.

Međutim, razvoj događaja u američko-kineskom trgovinskom ratu krenuo je drugim tokom, odnosno onim kojem se Trump baš i nije nadao. Na vladajuću elitu se u međuvremenu dogodio pritisak upravo američkih kompanija koje su zbog zabrane saradnje sa Huawei-jem počele da beleže gubitke, pa je Trump na kraju popustio i sankcije praktično ukinuo. Naime, američko ministarstvo trgovine je saopštilo kako će izdati dozvole svim kompanijama koje nameravaju da sarađuju sa Huawei-jem, ukoliko se taj posao ne tiče nacionalne bezbednosti, dakle za svaki slučaj ostaje priča o navodnom špijuniranju, zbog čega ovoj kompaniji verovatno neće biti dopuštena gradnja 5G mreža na američkom tlu.

Naravno, svemu zajedno je verovatno pomogao i dogovor dve strane (američke i kineske vlade), odnosno ustupaka koje je kineska strana spremna da učini kako bi Huawei-ju omogućila daljnje poslovanje, ali detalje o tome verovatno nikada nećemo saznati.

Uprkos padu prodaje uzrokovanom nedavnim događajima, Huawei se sada ipak uspeo donekle oporaviti, pa analitičari sada predviđaju da će do kraja godine ostvariti prodajne rezultate u visini između 250 i 260 miliona smartfona.

S druge strane, zbog pada prodaje u maju i junu, ostaje upitno hoće li Huawei ove godine uspeti da ostvari prethodno zacrtani cilj i prestigne Samsung, odnosno izbije na prvo mesto po prodaji smartfona u svetu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.