Na kineskoj granici policija turistima uzima telefone, traži PIN i na uređaje instalira špijunski softver


Naši pametni telefoni sadržaje informacije koje želimo da zadržimo samo za sebe – od privatnih i poslovnih mailova, brojnih poruka sa WhatsApp-a, Viber-a, Messenger-a, fotografija i video zapisa koji nisu za svačije oči itd. Kako bismo zaštitili sve te podatke i (osetljiv) sadržaj, telefone pokušavamo osigurati PIN-ovima i korišćenjem biometrije, a nije teško zaključiti kakav bi bio odgovor ljudi kada bi ih neko zamolio da im predaju otključani telefon, odnosno da im daju telefon i otkriju PIN za njegovo otključavanje.

Upravo to događa se u Kini na jednom graničnom prijelazu iz Kirgistana u pokrajinu Xinjiang na kojoj granična policija dočekuje turiste, kao i stanovnike te regije koji prelaze granicu sa neobičnim zahtevom – od njih traže da im daju otključane telefone, kao i druge elektronske uređaje te traže PIN-ove kako bi sami mogli otključati telefone ako se ekran ugasi.

Nakon više od sata koje je potrebno čekati, policija vraća telefone bez nekog objašnjenja zašto su uzeli uređaje i šta su na njima radili. Prema priči koju su objavili na The Guardian-u, a koju su radili zajedno sa još nekim medijima te na temelju razgovora sa osobama koje su posetile Xinjiang, granični policajci na telefone sa Android-om postavljaju špijunski softver koji pretražuje i preuzima sadržaj sa telefona poput e-mailova, kontakta, poruka, kao i informacije o samim uređajima. Aplikacija posebno pretražuje pojmove povezane sa islamskim ekstremizmom, uputstvima za korišćenje oružja, ali i informacije o ramazanu, literaturu dalaj-lame, pa čak i pesme japanskog metal-benda Unholy Grave.

Nakon instalacije i pretraživanja sadržaja telefona, u većini slučajeva policajci izbrišu aplikaciju, ali u nekim su slučajevima zaboravili na nju i nisu je izbrisali – neki turisti kojima aplikacija nije izbrisana predali su svoje telefone novinarima i stručnjacima za cyber bezbednost koji su otkrili detalje o tome šta aplikacija radi. Kinezi su napravili softver samo za Android, ali to ne znači da su korisnici iPhone-a sigurni – oni takođe moraju otključati svoje uređaje koje policija priključuje na poseban skener koji pretražuje sadržaj na telefonu.

Stanovnici ove pokrajine već su dugo vremena izloženi konstantnom i "višedimenzionalnom nadzoru", komentarisala je za The Guardian Maya Wang iz Human Rights Watcha te je dodala kako otkriće o instalaciji aplikacije za špijuniranje pokazuje kako je situacija sa nadzorom još gora jer se pokazalo da država špijunira čak i turiste koji dolaze u tu pokrajinu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.