Na YouTube-u su najpopularnija - deca


YouTube je godinama na udaru organizacija za zaštitu prava dece i stručnjaka za privatnost koji tvrde da kompanija zarađuje milijarde na maloletnicama, ali ih ne štiti od brojnih opasnosti koje vrebaju na mreži. Od činjenice da je na internetu ugrožena njihova privatnost pa do videa s nasilnim sadržajem i teorijama zavera koje se deci prikazuju pored videa koje gledaju na tom video servisu, deo roditelja sve je zabrinutiji zbog vremena koje njihova deca provode na YouTube-u.

Iako pravila korištenja YouTube-a zabranjuju mlađima od 13 godina korištenje Google-ovog video servisa (za takve korisnike namenjen je YouTube Kids), jasno je da velik broj dece ne samo pregledava sadržaj na YouTube-u već i objavljuje sopstvene videe, odnosno u nekim slučajevima roditelji ih snimaju i objavljuju videe na internetu. Često je razlog samo zabava, ali za mnoge je YouTube postao (primarni) izvor zarade, a nedavno istraživanje koje je sproveo Pew Research Center pokazalo je da je na YouTube-u najpopularniji upravo video sadržaj namenjen deci, odnosno video zapisi u kojima se pojavljuju deca mlađa od 13 godina.

Iako broj videa sa decom nije veliki u odnosu na ostali sadržaj, video zapisi sa decom mlađom od 13 godina privlače skoro trostruko više pregleda videa u odnosu na video zapise u kojima nema dece.

Kako prenose na Reuters-u, organizacije za zaštitu prava dece zabrinute su zbog takvih rezultata i zahtevaju od Google-a oštriji i agresivniji pristup zaštiti prava maloletnika, pogotovo najmlađih. "YouTube voli se pretvarati da nije servis za decu, sve dok ne dođe vreme za prodaju oglasa", optužili su Google iz Centra za digitalnu demokratiju te organizacije koja se zalaže za detinjstvo koje će biti "slobodno od reklama". Te dve organizacije prijavile su YouTube Federalnoj trgovinskoj komisiji u SAD-u zbog kršenja zakona o zaštiti privatnosti dece na internetu jer je, zahvaljujući iskorišćavanju ličnih informacija dece, Google zaradio mnogo novca, najviše od reklama koji su se prikazivale na kanalima namenjenima najmlađima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.