Navigacioni sateliti Galileo proradili nakon nedelju dana


Navigacione usluge evropskog sistema satelita Galileo od prekjuče su ponovno dostupne. To je objavila Evropska agencija GNSS na svojim stranicama, napomenuvši da iako svi korisnici mogu pristupiti signalima sa satelita i dalje postoji mogućnost za povremene "fluktuacije" u radu.

U saopštenju je potvrđena neslužbena informacija koju smo imali i pre nedelju dana, a to je da je problem uzrokovan poremećajem u zemaljskoj infrastrukturi. Radilo se, naime, o prestanku rada dela opreme na Zemlji kojim se kontroliše rad Galilea. Zakazao je sistem za precizno merenje vremena, što je imalo uticaja na kalkulacije potrebne za održavanje i predviđanje orbita satelita, te za računanje navigacionih poruka ključnih za korisnike ovog sistema.

Krizni tim koji je preuzeo rešavanje ovog problema radio je 24 sata dnevno, a sada nastavlja da prati situaciju nakon incidenta. Cilj im je potpuno oporaviti navigacioni sistem i dovesti ga u prethodno stanje redovnog rada. Iz nadležne agencije kažu kako će oformiti nezavisno telo za istragu koje će detaljno proučiti uzroke ovog jednonedeljnog prestanka rada.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.