Pao evropski satelitski navigacioni sistem Galileo


Od četvrtka, 11. jula, sistem satelitske navigacije Galileo potpuno je nedostupan. Evropski sateliti ne funkcionišu već preko stotinu sati, i to bez da je javnost obaveštena o uzrocima i razloga tehničkih problema koji stoje u pozadini. Prošloga četvrtka, dakle, oko 13 sati po srednjoeuropskom vremenu, 22 satelita konstelacije Galileo prestalo je da emituje signal, i do sada se situacija nije popravila.

Na stranicama Evropske agencije za globalne navigacione sisteme (GNSS) stoji tek kako su sateliti "neupotrebljivi", te kako usluge navigacije nisu dostupne. Do daljnjega, poručeno je kratko iz Agencije, korisnici se neće moći oslanjati na signale Galileo satelita, a minimalna normalna usluga biće omogućena što je pre moguće.

Kako su istovremeno prestali normalno da rade svi sateliti, logično je zaključiti, što je i potvrđeno, kako je problem u samom sistemu i zemaljskoj infrastrukturi. Jedina (doduše, neslužbena) informacija o ispadanju satelita iz upotrebe kaže kako je do problema došlo u kontrolnom centru koji koordiniše precizno merenje vremena PTF (Precise Timing Facility) u Italiji. Ovaj se centar oslanja na nekoliko atomskih satova za precizno određivanje vremena, što je ključni podatak od kojeg zavisi svaka satelitska navigacija.

Na sreću, svima koji koriste satelitsku navigaciju i dalje su dostupni američki GPS i ruski GLONASS sateliti. Galileo je trebao da bude popravljen tokom vikenda, to se nije dogodilo, pa se sada čeka novo obaveštenje o očekivanom ponovnom početku rada.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.