Ponovno oboren rekord za najprometniji dan u vazdušnom saobraćaju


Vazdušni saobraćaj u svetu je ove nedelje premašio još jedan "okrugli" rekord. Poznati web servis FlightRadar24 zabeležio je kako je protekle srede, 24. jula, bio prvi dan u istoriji u kojem je, u rasponu od 24 sata (mereno po UTC vremenu), zabeleženo više od 225 hiljada letova. Samim time ovaj dan je postao novi najprometniji dan u istoriji avijacije, a kako se čini tome rastu nema kraja.

Naime, prošle godine je objavljeno kako je sličan "okrugli" rekord bio postignut 29. juna. Tada je u svetu prvi puta zabeleženo više od 200 hiljada letova. Sada, samo trinaest meseci kasnije, rekord je popravljen za čak 12,5%, odnosno dodatnih 25 hiljada komercijalnih letova.

U ovaj broj uključeni su teretni i putnički letovi aviona, helikopteri, privatni mlaznjaci, jedrilice, i svi ostali službeni letovi čiji su podaci dostupni. Flight Radar, naime, prati letove putem transpondera koje poseduje velika većina, ali ne i svi avioni, tako da su podaci koje oni izveštavaju u stvarnosti čak i nešto veći. U podatke nisu uključene manje letelice bez transpondera kao i "osetljivi" tajni letovi, kao i većina vojnih letova.

Iz Flight Radar-a poručuju da su rekordi koji se obaraju rezultat kako velikog porasta broja letova u svetu, tako i sve većoj prihvaćenosti ADS-B transpondera među vlasnicima aviona.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.