Uprkos američkoj blokadi Huawei povećao prodaju telefona


Huawei je objavio svoje poslovne rezultate za prvu polovinu 2019. godine, koja će ostati u istoriji ove kompanije obeležena kao (barem politički) jedno od najtežih razdoblja. Čitaocima našeg portala verovatno nije potrebno iznova pojašnjavati kako i zašto je Huawei dospeo na "crnu listu" SAD-a, te kako su mu Google i mnogi drugi najavljivali prekid saradnje zbog navodne prebliske saradnje sa kineskim vlastima. Ali, nedavno je došlo do zatopljenja odnosa, a sada izgleda i kako im cela situacija nije dramatično uticala na financijsku sliku .

Prema izveštaju, Huawei je u prvih šest meseci ove godine zabeležio prihode za 23,2% više nego u istom razdoblju 2018. Ukupni polugodišnji prihodi su im na nivou od oko 58 milijardi dolara (od čega preko polovine dolazi iz odeljenja potrošačke elektronike), a u šest su meseci prodali 118 miliona pametnih telefona – odnosno 24% više nego prošle godine. Uz sve to ostvarili su i maržu u visini od 8,7%.

Predsednik uprave Huawei-ja Liang Hua rekao je kako im poslovanje ide glatko, a organizacija je zdrava, te je poslovanje ostalo snažno zahvaljujući efikasnom upravljanju. Prihodi su rasli snažno do kraja maja, ali tada su počeli problemi.

Jun su obeležile sankcije SAD-a, pa bi njihov puni učinak mogao da bude vidljiv tek kasnije – ali Liang kaže kako su prihodi nastavili da rastu i tokom juna, posebno zbog zdravih temelja postavljenih ranije tokom godine. Naredno razdoblje nosi svoje probleme i izazove, priznao je prvi čovek kompanije, i cela situacija sa SAD-om bi mogla da se reflektuje u nešto manjem rastu u narednim razdobljima i u kratkom roku.

"Ipak, ostajemo na svojem kursu, nastavićemo da ulažemo kako smo i planirali. Proći ćemo kroz ove izazove i uvereni smo da će Huawei ući u novo razdoblje rasta nakon što najgore stavimo iza sebe", poručio je Liang Hua.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.