Windows 7 za šest meseci odlazi u penziju


Windows 7 će uskoro u zasluženu penziju. To ne bi predstavljano toliki problem da nije reč o široko zastupljenom operativnom sistemu u svetu, sa više od 35% korisnika, što ga čini drugim najpopularnijim operativnim sistemom na svetu, odmah iza Windowsa 10.

Microsoft je Windows 7 predstavio 22. jula 2009. godine, ta, inicijalna verzija odavno je prestala da dobija nadogradnje, još od 9. aprila 2013. kada je Microsoft doneo odluku kako će daljnje bezbednosne nadogradnje i nove mogućnosti primati samo računari sa instaliranim Service Packom 1. Dve godine kasnije, 13. januara 2015 Microsoft je obustavio razvoj novih mogućnosti za Windows 7 i prešao u fazu produžene podrške tokom koje je nastavio da izbacuje samo bezbednosne nadogradnje za Windows 7.

Sada je i ta zadnja faza pred završetkom, tačnije završit će 14. januara 2020. godine. Od tog datuma kompanije koje se i dalje budu želele zadržati na tada već 11. godina starom operativnom sistemu moraće početi da plaćaju Microsoft-u za bezbednosne nadogradnje. Ali, to će moći činiti samo do 10. januara 2023. godine kada će Windows 7 konačno i trajno biti napušteni od strane proizvođača, Microsoft-a.

Trenutno stanje nije dobro. Uprkos Microsoft-ovoj ponudi korisnicima da svoje računare besplatno nadograde na Windows 10, mnogi to nisu učinili. Razloga ima više, neki se zaklinju kako je Windows 7 brži i bolji, drugi se boje navodnog špijuniranja od strane Windows-a 10, a treći su se jednostavno navikli na interfejs i ne žele da menjaju navike. Ne treba zaboraviti ni na manji deo korisnika koji zbog starijeg softvera ne mogu da pređu na novi Windows, jer isti na njima nije podržan.

Internetsk stranica NetMarketShare navodi kako Windows 7 trenutno koristi 35,38% korisnika, što ih čini drugim najpopularnijim operativnim sistemom na svetu. Ispred njih je naravno Windows 10 koji trenutno ima 45,79% korisnika dok je na trećem mestu macOS (10.14) sa 5,31% korisnika.

Čini se kako će Windows 7 postati novi Windows XP sa kojima je Microsoft takođe imao problema, odnosno sa njihovim korisnicima koji su ih dugi niz godina nakon ukidanja službene podrške nastavili koristiti. Na primer, Windows XP je sredinom 2015. tj. godinu dana od ukidanja službene podrške i dalje imao više od 14% vernih korisnika. Sličan, ako ne i gori scenario se očekuje i sa Windows-om 7.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.