Windows 10 više ne pravi automatski backup registra


Microsoft ima običaj da u detalje pojasni kako se neke stvari menjaju sa svakom novom nadogradnjom Windows-a, što je posebno značajno postalo sa Windows-om 10. Kod njega se od nadogradnje do nadogradnje događaju prilično velike promene kad je reč o korisničkom iskustvu, ali i o promenama "ispod haube". Međutim, jedna takva promena prošla je ispod radara, a tek više od godinu dana nakon njene implementacije službeno je pojašnjena.

Još prošlog oktobra korisnici su primetili da Windows 10 ne stvaraju automatske bezbednosne kopije registra. Registry, odnosno registar, je centralni deo Windows-a i ranije se njegov backup automatski stvarao u folderu C:\Windows\System32\config\RegBack, a nestanak ovih bezbednosnih kopija tada je bio okarakterizovan kao bug.


Međutim, iz Microsofta je sada i službeno objavljeno kako je promena bila namerna. Od verzije 1803 Windowsa 10 (poznate kao April 2018 Update) registar se više ne backupuje u folder RegBack. Pojašnjeno je kako je to bila svesna odluka čiji je cilj bio smanjiti zauzeće prostora na primarnom disku. Korisnicima koji bi želeli da vrate stariju verziju registra, umesto kopije sa ovog mesta, preporučuje se da iskoriste mogućnosti vraćanja nekog od ranije stvorenih restore pointa.

Onima kojima je stvaranje kopija registra baš nužno, Microsoft je omogućio aktiviranje stare opcije – ali ako ručno u registru načine određene promene, što detaljno objašnjeno na ovom mestu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.