Camscanner za Android ima 100 miliona korisnika i širi malware


Ukoliko imate na svom Android telefonu instaliranu aplikaciju Camscanner, koju je sa Google Play-a do sada preuzelo preko 100 miliona ljudi, bilo bi možda najbolje da je uklonite sa svojeg uređaja. Bezbednosni stručnjaci Kaspersky Lab-a otkrili su, naime, da ista služi za distribuciju oglasa i zloćudnih programa.

Camscanner je lansiran pre nekoliko godina i dugo je vremena bio legitimna aplikacija za skeniranje dokumenata putem kamere mobitela, pretvaranje slike u tekst (OCR), te stvaranje PDF dokumenata. Međutim, nedavno se to promenilo. Mnogi korisnici su primetili da se aplikacija ponaša čudno i ostavili su gomilu loših recenzija, što je podstaklo bezbednosne stručnjake da bliže pogledaju o čemu se radi.

Detaljnim uvidom u rad Camscanner-a utvrđeno je kako isti prilikom pokretanja na telefonu pokreće i modul Trojan-Dropper.AndroidOS.Necro.n koji na uređaj nastanjuje trojanski virus. Isti potom ima pristup zloćudnim programima koje preuzima sa udaljenih servera i pokreće na uređaju. Napadači stoga imaju pristup zaraženom telefonu i mogu na njemu izvršavati razne naredbe, prikazivati nametljive oglase, ali i kompromitovati podatke, pa čak i kupovati pretplate na Google Play-u.

Nakon prijave Kasperskoga Google je uklonio Camscanner sa prodavnice aplikacija, da bi ga nedavno vratio jer su developeri, navodno, uklonili sporni kod u najnovijoj nadogradnji. Ukoliko želite, dakle, biti na sigurnom, možete ovu aplikaciju deinstalirati ili, ako vam je baš neophodna, nadograditi je na najnoviju verziju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.