Huawei bi mogao da koristi ruski Aurora OS na tabletima


Najveći kineski proizvođač telefona i mrežne opreme Huawei imao je poprilično burnih poslednjih par meseci. Osim učestalih optužbi za špijunažu, kompanija je postala glavni predmet pregovaranja u još uvek aktivnom trgovinskom ratu između Sjedinjenih Država i Kine.

Huawei je stavljen na listu entiteta, što znači da je kompanijama iz SAD-a zabranjena saradnja sa kineskom kompanijom. To je doduše odloženo za još 90 dana, ali postoji stvarni rizik da Huawei neće biti u mogućnosti koristiti Android OS na budućim uređajima.

Kao plan B, Huawei je već spomenuo mogućnost prilagođavanja Harmony OS-a za smartfone, ali sve su glasnije priče kako je u igri i ruski Aurora OS. Aurora OS u vlasništvu je ruskog državnog telekoma Rostelecom, a operativni sistem baziran je na Sailfish OS-u finske kompanije Jolla, koji korene vuče iz Nokijina MeeGo OS-a.

Prema pisanju Reutersa, Huawei je u pregovorima sa ruskim vlastima oko korišćenja Aurora OS-a na 360.000 tableta koji bi sledeće godine trebali da budu korišteni za popis stanovništva u Rusiji. Prema Reutersovim izvorima, korišćenje Aurora OS na Huawei tabletima je pilot projekt, a zavisno od rezultata, moguće je da ruski operativni sistem bude korišćen i na drugim uređajima.

Treba spomenuti da je još uvek nepoznata uloga nedavno predstavljenog Harmony OS-a po pitanju korišćenja na Huawei smartfonima i tabletima. Lako moguće je da Huawei u skoroj budućnosti uz Android kao primarni, bude koristio i sopstveni Harmony, a možda i ruski Aurora OS na smartfonima i tabletima, tako da ako pristup Android-u budu zabranjem, postoji plan B, a i C.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.