Huawei dobio novih 90 dana odlaganja zabrane poslovanja sa američkim kompanijama


Iako je zadnjih nedelja SAD ponovno počeo da pokazuje mišiće Kinezima, u zadnji tren je ponovno došlo do (očekivanog) obrta. Nakon novog talasa pretnji Kini dodatnim carinama i sankcijama SAD je odlučio da odloži primenu zabrane poslovanja između američkih i kineskih kompanija za novih 90 dana.

Takav razvoj situacije za Fox Business potvrdio je američki ministar trgovine, Wilbur Ross uz objašnjenje kako je dozvola produžena kako bi Huawei postojećim kupcima mogao da nastavi da pruža ugovore usluge, ali i kako bi njegovi korisnici dobili dodatno vreme za pronalazak alternative. Ne treba smetnuti s uma ni to da većina američkih operatera i dalje zavisi o Huawei-jevim mrežnim tehnologijama bez kojih ne bi mogli da nastave svoje poslovanje. Trumpu stoga nije ostalo ništa drugo nego po drugi put da odloži primenu sopstvene uredbe kojom je zabranio saradnju američkih i kineskih kompanija.

Iako je Huawei dobio novih 90 dana to ne znači da ga SAD sada smatra manjom pretnjom po nacionalnu bezbednost. Naime, u intervjuu za Fox Business Ross se i dalje držao priče o ugrožavanju nacionalne bezbednosti i dodao kako su u međuvremenu na popis nepoželjnih kompanija dodali novih 46 Huawei-jevih sestrinskih kompanija i filijala čime se njihov broj popeo na više od 100.

Novo odlaganje ima rok trajanja do 19. novembra 2019. godine. Trump tvrdi kako uopšte ne želi da posluje sa Huawei-jem jer je to pretnja nacionalnoj bezbednosti. Iako je naveo kako postoje delovi Huawei-jevog poslovanja koji bi mogli da budu izuzeti iz zabrane dodao je i kako je to vrlo komplikovano za izvesti.

Ross je još jednom potvrdio kako SAD do sada nije ni jednoj američkoj kompaniji odobrio posebnu dozvolu za poslovanjem sa Huawei-jem. Prema Rossovim podacima više od 50 američkih kompanija je do sada predalo takav zahtev, ali ni jednoj nije odobren.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.