Huawei navodno ne sme da koristi Google-ov Android na Mate 30 uređajima


Svega tri nedelje pre predstavljanja novih uređaje iz Mate 30 serije, Reuters-ovi izvori upoznati sa situacijom oko Huawei-ja navode kako nadolazeći uređaji možda neće koristiti Google-ovu licenciranu verziju Android-a.

Sam Android kao operativni sistem je "open source" i ta verzija distribuira se kao Android Open Source Project (kraće AOSP), te nije potrebna nikakva licenca za njeno korišćenje. AOSP je većinom prisutan na uređajima u Kini gde nema Google-ovih usluga pa proizvođači za kinesko tržište svoje ROM-ove temelje na AOSP-u.

Verzija Android-a prisutna izvan Kine dolazi sa Google uslugama koje proizvođači trebaju licencirati od Google-a. Te usluge ne uključuju samo Google aplikacije i Play Store, nego i razne API-je koje koriste aplikacije iz prodavnice, kao i pristup bezbednosnim ažuriranjima.

Kako navodi Reuters, od 15.5. kada je Huawei stavljen na "listu entiteta", kompanija ne smije koristiti Google-ov Android na uređajima koji do tog trenutka nisu prošli Google certifikaciju, u što, prema Reuters-ovim izvorima u Google-u, spadaju nadolazeći uređaji Mate 30 serije. Ponovna odgoda primene sankcija od 90 dana, koju je Huawei dobio pre neki dan, ne uključuje pravo korišćenja američkih tehnologija na budućim uređajima, već samo nastavak saradnje na postojećim, navodi Reuters.

Treba napomenuti da je američki sistem sankcija kompleksan, tako da u ovom slučaju nije potpuno transparentno ni jasno ko, što i kako može sarađivati sa Huawei-jem.

Huawei je nedavno predstavio svoj Harmony OS koji se može prilagoditi smartfonima ako za to bude potrebe, a sve glasnije su spekulacije da bi ruski Aurora OS mogao osvanuti na Huawei uređajima u skoroj budućnosti.

Budući da će se predstavljanje novih uređaja dogoditi već sledeći mesec, brzo ćemo saznati koliko su Reuters-ovi izvori točni.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.