Huawei predstavlja HongMeng OS ove nedelje, prvi telefon sa sopstvenim OS-om do kraja godine


Huawei je, po izbijanju krize sa Google-om i ostalim proizvođačima, javno priznao da već ima svoj zamenski OS spreman. HongMeng (iili ARK OS), kako ga nazivaju, razvija se već godinama, trebao bi da bude u stanju da pokreće aplikacije pisane za Android, a Kinezi tvrde kako će biti i brži od Android-a i drugih OS-ova. Do sada su ga instalirali tek na testne uređaje, prema nekim navodima njih miliona, a uskoro bi mogli i u slobodnu prodaju da puste prvi telefon sa sopstvenim OS-om.

Tako piše kineski Global Times, nagovešćujući da bi Huawei prvi uređaj sa HongMeng OS-om na tržište mogao plasirati do kraja godine. Biće to, kažu, telefon iz sredine ponude, s cenom od oko 2.000 juana (otprilike 250 evra). Osnovna svrha lansiranja ovog telefona će biti upoznati tržište, korisnike i developere sa mogućnostima novog OS-a, te privući ljude na svoj ekosistem.

Izvor kojeg citiraju kaže da će se telefon pojaviti u poslednjem kvartalu godine, istodobno sa serijom Huawei Mate30, i da će na zalihama biti spremno nekoliko miliona primeraka.

HongMeng OS bi svoju premijeru trebao doživeti 9. avgusta na developerskoj konferenciji u kineskom Dongguanu. Samo dan nakon toga navodno bi u prodaju trebao stići prvi uređaj zasnovan na njemu – neće to biti telefon, već pametni televizor kineske kompanije Honor.

HongMeng će, naime, biti OS ne samo za telefone već za mnoge druge uređaje poput IoT spravica, industrijskih uređaja, servera, routera, i slično.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.