Internet forum 8chan mogao bi da bude ugašen


Internet forum 8chan, pomalo "divlji", nemoderiran, i nekontrolisan, već godinama privlači korisnike kojima odgovara ovakvo okruženje. Iz tog se razloga na ovom mestu mogu pronaći diskusije koje ne priliče javnom diskursu, sadržaji ilegalne naravi, a u poslednje vreme i rasprave povezane s nacionalizmom u onom najgorem obliku. Ali, svemu bi mogao vrlo brzo da dođe kraj.

8chan je, naime, doveden u vezu sa najmanje tri nedavna nemila događaja, masovne pucnjave sa brojnim žrtvama kakve nisu retkost u SAD-u. Na ovom je forumu proteklog vikenda pronađen i "manifest" pomahnitalog ubice iz Teksasa koji je u El Pasu pobio najmanje 20 osoba, a u kojem se poziva na širenje mržnje protiv imigranata. I kad već vlasti ne mogu ili ne žele ništa da učine protiv nesmetanog širenja takvog sadržaja, prvi potez povukao je Cloudflare.

Ova kompanija pružala je 8chanu usluge zaštite od DDoS napada, a nakon celodnevnog većanja njihove uprave doneta je odluka da se te usluge prestanu pružati. Od juče je 8chan tako ostao otvoren za napade, pa je njegov vlasnik odlučio potražiti novog dobavljača bezbednosnih rešenja. Međutim, ovaj potez Cloudflare-a mogao bi izazvati daljnje reakcije drugih kompanija i označiti kraj za 8chan.

S gašenjem sada već zloglasnog foruma slaže se i njegov osnivač Fredick Brennan, koji nije vlasnik 8chana od 2015., od kada ga sa Filipina vodi američki vojni veteran Jim Watkins. Brennan se zahvalio Cloudflare-u i izrazio nadu da će "noćna mora završiti".

8chan je sa ponosom isticao da predstavlja "najtamnije kutke Interneta", nije nimalo mario za postavljene sadržaje, a promocijom crnog humora i hvaljenjem masovnih ubica diskutanti na njemu sigurno su doprineli eskalaciji nasilja. Nakon prekida Cloudflare-ove zaštite stranica je nakratko bila nedostupna, a budućnost joj je svakako neizvesna.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.