Kineski proizvođači dominiraju tržištem smartphonea


Isporuka pametnih telefona u 2. kvartalu ove godine smanjila je za 1%, što je sedmi uzastopni kvartal u padu isporuke ovih uređaja u svetu. Naravno, tržište je odavno zasićeno, a ovaj pad možemo okarakterizovati kao jednu u nizu fluktuacija.

Counterpoint je tako izašao sa najnovijim statističkim podacima po proizvođačima, i ovoga puta celu stvar učinio malo zanimljivijom, budući da je listu sa pet povećao na deset najvećih imena u ovoj industriji.

Na vrhu lestvice promene nema. Samsung je i dalje prvi sa 76,6 miliona prodanih uređaja, što predstavlja rast od 7,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Razlog za ovakav rast leži u padu prodaje Huawei-jea, kojem je zbog trumpovih zabrana u jednom trenutku prodaja bila desetkovana, ali je sa 56,7 miliona prodatih uređaja, u odnosu na isti kvartal lani ipak uspeo da postigne rast od 4,6%.

Treći je Apple, i to sa 36,4 miliona prodanih iPhone-a, što predstavlja pad od čak 11,9% u odnosu na isti kvartal prošle godine. Verovatno ne treba ponavljati da je najveći razlog ovome suludo dizanje cena na mnogim tržištima.

Četvrto mesto drži Xiaomi, čija je prodaja sa 32 miliona uređaja stagnirala, dok je peti Oppo sa 29 miliona isporučenih uređaja ostvario pad od 2%. Iza njega nalazi se njegova sestrinska tvrtka Vivo sa 27 miliona isporuka i rastom od 2,1%, a ispod njega Lenovo koji je 9,5 miliona uređaja uspeo da ostvari rast od 6%.

Sledi LG, koji je uspeo da isporuči 8 miliona pametnih telefona, ali i ostvariti pad prodaje od nemalih 18,5%, dok se HMD uspeo oporaviti i sa 4,7 miliona isporučenih uređaja ostvariti rast prodaje od čak 20%.

Zanimljivo je da se i treći BBK-ov brand Realme upisao se na Top 10 listu, prodavši 4,7 miliona uređaja.

Kad su tržišni udeli u pitanju, promena na vrhu takođe nema. Samsung i dalje drži prvo mesto sa 21,3%, a Huawei drugo s 15,8% udela. Apple je treći sa 10,1% udela, ali za vratom mu duva Xiaomi sa 9%, a njemu pak Oppo sa 8,1%.

Možda najzanimljiviji detalj ove statistike je podatak da kineski proizvođači, dakle Huawei, Oppo, Vivo, Xiaomi i Realme zajedno imaju najveći tržišni udeo ikad.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.