Radnici u nuklearnoj elektrani rudarili kriptovalute


Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) istražuje bezbednosni incident koji se dogodio jednoj nuklearnoj elektrani u Ukrajini. Istražuje se je li upravo ovaj incident ugrozio nacionalnu bezbednost Ukrajine i omogućio napadačima potencijalni pristup internim sistemima nuklearne elektrane u blizini grada Yuzhnoukrainska na jugu zemlje.

U sklopu istrage izvedena je i racija u samoj nuklearnoj elektrani gde je zatečena i zaplenjena oprema koja se specifično koristi za rudarenje kriptovaluta. U prostorijama elektrane namenjenima administrativnom osoblju nađena su dva metalna kućišta u kojima se nalazili klasični računari oprema zajedno sa dodatnim napajanjima, hladnjacima i grafičkim karticama što ukazuje na namenu takvih računara.

U jednom metalnom kućištu računara zatečeno je šest, a u drugom pet AMD Radeon RX 470 grafičkih kartica. U vojnim barakama uz elektranu zatečena je još neka dodatna oprema za rudarenje kriptovaluta (ukrajinske nuklearne elektrane čuva vojska).

Nekoliko zaposlenih elektrane optuženo je za učestvovanje u ovoj aktivnosti, ali za sada niko nije uhapšen, dok se optuženici među vojnim osobljem uopšte ni ne spominju. SBU istražuje je li se pri ovim aktivnostima koristila mreža elektrane te na taj način potencijalno dobio pristup internim poverljivim informacijama o strukturi same elektrane te njenoj bezbednosti i slabim tačkama.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.