Ransomware zaključava DSLR kamere


Gotovo svi današnji najbolji i najskuplji DSLR fotoaparati dolaze sa Wi-Fi vezom koja je vrlo korisna kada želite fotke prebacivati bežično na svoj telefon ili laptop, ali predstavlja i bezbednosni rizik, što su najbolje demonstrirali stručnjaci za bezbednost Check Point Research-a.

Oni su na Canon EOS 80D fotoaparat putem WiFi-a uspjšno instalirali "ucenjivački" virusni softver poznat kao ransomware, enkriptujući slike na njemu. Nakon zaraze na ekranu aparata se pojavila poruka da su slike enkriptovane i ne mogu se pregledavati dok napadačima ne platite "otkupninu", kao što možete videti u ovom videu.



Check Point Research je povodom ovoga izdao detaljan izveštaj u kojem opisuje način na koji napadač može da instalira ransomware na DSLR kameru korišćenjem PTP-a (Picture Transfer Protocol).

Canon je već neko vreme upoznat sa ovim problemom i izdao je nadogradnju firmwarea, odnosno zakrpu kojom je uspešno rešio ovaj bug na svim modelima aparata kod kojih se našla navedena ranjivost. S obzirom da PTP protokol koriste i mnogi drugi proizvođači kamera vrlo je verovatno da bi se na nekim aparatima zaista mogla pojaviti prava zaraza ransomwareom.

Ukoliko imate takav foto aparat a ne znate da li je softverski "zakrppljen" nemojte se spajati na Wi-Fi mreže i uređaje koje ne poznajete, isključite povezivost kada je ne koristite i redovno proveravajte i instalirajte nadogradnje firmwarea.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.