Snapdragon 865 će predstavljati 2. generaciju 7nm procesora


Sada je već prilično izvesno da će sledeći Qualcomm-ov procesor – Snapdragon 865 stići kao predstavnik druge generacije 7nm SoC-ova, ali i konkurencija Huawei-jevom Kirinu 990, koji će službeno biti predstavljen kroz dve nedelje na berlinskom IFA sajmu.

Snapdragon 865 će biti predstavljen nešto kasnije, a u prvim uređajima ćemo ga ugledati tek početkom sledeće godine. Negde u isto vreme će se pojaviti i odgovarajući Samsung-ov Exynos, koji će takođe biti izrađen u 7nm procesu.

Pored sopstvenog, Samsung bi trebao da proizvede i Qualcomm-ov procesor, uostalom, kao više puta do sada. Ali, već godinu kasnije, Qualcomm bi trebao da predstavi Snapdragon 875 (ili kako će se već zvati), koji će, prema najnovijim glasinama, biti izrađen u 5nm procesu. Ovo smanjivanje dovešće do još većih performansi uz malju (ili istu?) potrošnju energije, što je svakako logičan korak u evoluciji čipova, no 5 nm trenutno predstavlja donju granicu za postojeću proizvodnu tehnologiju, iako postoje indicije da je Samsung već spreman i za 4 nm.

Snapdragon 875 navodno će proizvoditi tajvanski TSMC, a u ponudu će stići godinu kasnije, dakle 2021. Za verovati je da će u međuvremenu i Samsung i Huawei predstaviti svoje varijante 5-nanometarskih čipova, a što će sa smanjivanjem procesa biti dalje, ostaje za videti.

Proizvodni procesi su se godinama smanjivali, što je uopšteno dovelo do jačih performansi i manje potrošnje energije. Poređenja radi, pre desetak godina, smartfone su pokretali 32nm procesori.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.