Švajcarski poštanski dronovi padaju sa neba, projekat obustavljen


U sklopu pilot-projekta, u suradnji sa proizvođačem dronova Matternet, švajcarska nacionalna poštanska kompanija Swiss Post već godinu dana testira dostavu paketa putem malenih bespilotnih letelica. Testiranje se odvija na tri lokacije, a većinom se dronovima prevoze laboratorijski uzorci od bolnice do bolnice. Otkako je prošlog januara projekt pokrenut, dronovi su obavili oko tri hiljade uspešnih dostava, ali dve neuspešne sada su privremeno zaustavile sve letove.

Švajcarski mediji prenose kako je prvi Matternetov dron pao u Ciriško jezero 25. januara ove godine, nakon čega je projekt bio privremeno suspendovan do aprila. Nakon toga je, pak, drugi dostavni dron u maju izgubio kontrolu i srušio se na tlo, tek oko 50 metara od grupe vrtićke dece koja se igrala na otvorenom. Nakon ovog nemilog događaja, i za malo izbegnute tragedije, Swiss Post je obustavio testiranje dronova koje do sada nije iznova pokrenuto.



Službeni izveštaji govore kako je pad u jezero bio kontrolisan, uz pomoć ugrađenog padobrana, a uzrok mu je bio gubitak GPS signala. Drugi, pak, slučaj bio je mnogo ozbiljniji. Dron je nepotrebno otvorio sopstveni bezbednosni padobran u letu, potom se isti odvojio od letelice, pa se ona nekontrolisano strovalila na tlo. Imajući na umu da je pala u blizini dece, i da joj je masa oko 10 kilograma, slučaj je proglašen vrlo ozbiljnim.

Matternet sada radi na nadogradnji letelica i sistema padobrana kako bi se slični problemi izbegli u budućnosti. Kada obe kompanije budu sigurne da su dronovi sigurni za rad, projekat će biti nastavljen.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.