Trump najavio carinu na iPhone od 10%


Konfuzija u američko-kineskom trgovinskom ratu dosegla je svoj vrhunac. Nakon što je postignuto određeno primirje i pregovori nastavljeni, predsednik Trump je na Twitter-u najavio novi paket mera kojim kinesku stranu želi da natera na nove ustupke.

Naime, pre dolaska Trumpa na vlast, SAD su sa Kinom beležile ogroman trgovinski deficit, pa je ovaj još u kampanji najavio žestok obračun po tom pitanju.

Nakon serije uvođenja carina na kinesku robu u vrednosti više stotina milijardi dolara, najnovija tranša će zahvatiti nove proizvode u vrednosti od 300 milijardi dolara, a među njima će se naći i – iPhone.

Prema novoj Trumpovoj najavi na Twitter-u, svi kupci Apple-ovih proizvoda u SAD moraće da plaćaju 10% carine na iPhone i iPad. Iako na kutiji iPhone-a piše da je dizajniran u SAD, piše i to da je sklopljen je u Kini, te se kao takav tretira kao kineski proizvod. Nove carine bi na snagu trebale da stupe 1. septembra, dakle neposredno pre Apple-ovog predstavljanja najnovije generacije iPhone-a.

Takođe, neće samo Apple-ovi proizvodi biti zahvaćeni novim carinama, već svi smartfoni koji se u SAD uvoze iz Kine, a to znači većina, jer i drugi proizvođači imaju fabrike u toj zemlji. Trump ovom merom želi dodatno da napuni državnu kasu, ali očito i natera Apple da proizvodnju prebaci u SAD.

Apple ima samo dve mogućnosti. Prva je "progutati" carinu, odnosno ukalkulisati je u troškove poslovanja kako bi cena za krajnjeg kupca ostala ista i tako si smanjiti dobit, a druga je da tih 10% novih troškova jednostavno prebaci na leđa kupaca, što će verovatno i učiniti. Naravno, uvek može da kombinuje, ali jedno je sigurno: iPhone definitivno neće pojeftiniti, a uvek može dodatno poskupeti.

Ostaje za videti kako će se ova situacija odraziti na prodajne rezultate, jer američko tržište ima veliku kupovnu moć, pa je stoga očekivati da ova mera u principu prođe relativno neopaženo.

Ali ipak, treba napomenuti da je Trump u jednom od ranijih tvitova najavljivao mogućnost uvođenja carina na iPhone u visini 25%, tako da njegove pretnje i ne treba podcenjivati. Šta bi se u tom slučaju dogodilo, za sada možemo samo da nagađamo.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.