Twitter pooštrio pravila za državne medije


Nije tajna da se društvene mreže koriste u propagandne svrhe, pa ni Twitter nije izuzetak. Možda je čak ova platforma i najgora kad je reč o poplavi trolova, lažnih naloga i botova kojima je jedina svrha širenje propagande, lažnih vesti i drugih nekvalitetnih sadržaja usmerenih ka formiranju javnog mnijenja.

Poslednjih mjeseci u Hong Kongu traju protivkineski protesti, a upravo je na Twitter-u otkriveno preko 900 naloga koje je Kina koristila kako bi stvarala politički razdor i diskreditovala hongkonške protestante. Društvena mreža objavila je kako je suspendovala sve ove naloge i neupitno ih povezala sa kineskim vlastima zbog činjenice da su pristupali Twitter-u sa posebno odblokiranih IP adresa iz Kine. U toj zemlji je, naime, Twitter za "običnog čoveka" nedostupan, odnosno nalazi se iza Velikog firewalla, pa je ovde očito bila reč o državno sponzorisanoj koordinisanoj akciji.

Ovaj slučaj širenja propagande nagnao je Twitter i na promenu svoje globalne politike kad je reč o državnim medijima. Istovremeno s objavom o blokiranju kineskih naloga obznanjena je i nova politika oglašavanja koja od sada brani kupovinu oglasnog prostora apsolutno svim medijima u svetu koji su u državnom vlasništvu. Korisničke naloge ovih medija neće uklanjati, ali će im biti onemogućeno plaćanje objava i oglasa ako se utvrdi da ih vlasti kontrolišu bilo finansijski, bilo urednički.

Iz Twitter-a pojašnjavaju kako ovim potezom žele održati "zdravu komunikaciju", te da na svoje oglašivače primenjuju više standarde nego na obične korisnike. Zabrana se neće odnositi na javne medije koji se bave zabavnim, sportskim ili putopisnim sadržajima, ali ako tvituju vesti, tada će dospeti na "crnu listu". Prelazno razdoblje nakon kojeg će ova zabrana stupiti na snagu je 30 dana.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.