Uskoro stiže treća generacija Fairphone etičkog smartphonea


Holandska kompanija Fairphone već je predstavila dve generacije svog Fairphone pametnog telefona koji prvenstveno stavlja naglasak na etičke standarde što znači da se izbegavaju materijali i sirovine nejasnog porekla (na primjer iz konfliktnih područija), štetni uticaj na okolinu pri izradi telefona nastoje da svedu na minimum, a i izbegava se saradnja sa kompanijama koje iskorišćavaju i ne poštuju pravne propise što se tiče zaštite radnika.

Zahvaljujući organizaciji Bluetooth SIG poznato je kako je u pripremi i treća generacija ovog etičkog mobilnog uređaja. O budućem Fairphone 3 uređaja za sada nema nikakvih informacija osim potvrde njegovog postojanja i podatka da će doći sa podrškom za Bluetooth 5.0.

Njegov prethodnik, Fairphone 2, predstavljen je krajem 2015. godine kao modularni telefon što je osiguralo ocenu 10 od 10 na internetskoj stranici iFixit (za sada jedini uređaj koji je dobio tu ocenu).

Pre gotovo četiri godine kada je Fairphone 2 predstavljen kompanija se oslonila na stariju tehnologiju, u tom slučaju na tada već jednu godinu star Snapdragon 801 čip. Sličnu praksu treba očekivati i kod novog Fairphone 3 uređaja.

Uprkos lošijim funkcijama u odnosu na cenovno uporedive uređaje, Fairphone 2 se prodavao sa preporučenom cenom od 525 €, što dokazuje da se radi o mobilnom uređaju za usko specijalizovano tržište i da je za etički pristup pri izradi uređaja potrebno izdvojiti dodatan novac.

Vest da se priprema Fairphone 3 za internet stranicu Android Authority potvrdila je i sama kompanija Fairphone.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.