Vlasti SAD-a neće poslovati sa Huawei-jem, a dozvole drugima za sada ne izdaju


Poslednjih meseci odnosi Huawei-ja sa SAD-om prilično su napeti budući da se ova kompanija našla usred trgovinskog rata SAD-a i Kine. Sledom toga Huawei je proglašavan "špijunskom kompanijom" i dospeo je na crnu listu američkih vlasti, prekid saradnje najavili su mu Google i mnogi drugi, da bi samo nekoliko nedelja nakon toga došlo do velike promene. Tada je, podsetimo, Trumpova administracija najavila da će određenim američkim kompanijama dati licence za saradnju sa Huawei-jem.

Međutim, krajem prošle nedelje došlo je do novog zapleta. Trump i dalje preti dodatnim carinama i sankcijama za Kinu, proglašava ovu zemlju manipulatorom valutnim kursom, te tako ponovno rasplamsava trgovinski rat. Kina na to odgovara najavom bojkota američkog izvoza agrokultura, a Trump se vraća svojoj staroj "mušteriji" – Huawei-ju. U razgovoru sa novinarima je izrekom naglasio "nećemo raditi sa Huawei-jem".

"To ne znači da se nećemo nešto dogovoriti ako i kada postignemo trgovinski sporazum, ali nećemo sarađivati sa Huawei-jem", kazao je. Finalna zabrana saradnje svim američkim državnim institucijama stupiće na snagu ove nedelje, a u nju su uključeni i Huawei i, na primer, ZTE. Od 13. avgusta tako federalne vlasti neće više imati nikakve poslovne veze sa kineskim telekomunikacionim kompanijama.

Da stvar bude još gora, Trumpova vlada do sada je dobila 50 zahteva kompanija za saradnju sa Huaweijem, ali još nije izdala niti jednu najavljenu dozvolu. Trgovinski rat je, dakle, ponovno u centru pažnje, verovatno do neke sledeće Trumpove izjave. U međuvremenu Huawei sprema svoj HarmonyOS, najavljuje da njime može zameniti Android u dan-dva, ali se svejedno priprema na izazovne mesece koji su pred njima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.