Apple se oglasio oko nedavno otkrivenog bezbednosnog propusta u iOS-u


Prošle nedelje pisalo se o velikom bezbednosnom propustu koji je ranjivima činio sve verzije iOS-a puštene u javnost od septembra 2016. pa sve do februara ove godine. Apple je, nakon što je Google-ov tim stručnjaka Project Zero problem otkrio i prijavio, izdao nadogradnju i zakrpio iOS, a sada su se javnosti obratili i saopštenjem vezanim uz ovaj slučaj – da bi, kažu, korisnici imali sve potrebne informacije.

Kao prvo, u Apple-u tvrde da je napad putem ove ranjivosti bio vrlo usko fokusiran. Izvođen je putem desetak zaraženih web stranica koje su "ciljale" na pripadnike etničke grupe Ujgura, muslimanske manjine u Kini. Iako Google-ova objava odaje utisak da je isti propust bio korišćen za masovno špijuniranje i neovlašćeni nadzor korisnika, to nije bio slučaj, kažu iz Apple-a.

Daljnja istraga pokazala je kako su maliciozne web stranice bile aktivne tek oko dva meseca, a ne dve godine kako su u Google-u implicirali. Apple je u februaru, samo desetak dana nakon otkrića, zakrpio navedenu ranjivost. Dodaju i da su već radili na njenom otklanjanju kada su od Google-a dobili obaveštenje o tom otkriću. Apple-ovi timovi kontinuirano rade na unapređenju bezbednosti hardvera i softvera, te izdaju zakrpe za ranjivosti čim se one pojave.

"Nikad nećemo prestati da naporno radimo na tome da naši korisnici budu bezbedni", zaključili su iz Apple-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.