Baza sa 400 miliona brojeva telefona korisnika Facebook-a bila je dostupna svima


Facebook se po ko zna koji put našao u skandalu vezanom uz bezbednost i privatnost podataka. Ovoga puta ponovno je reč o curenju podataka koji bi trebali da budu zaštićeni, a skladišteni su u običnom tekstu i, da stvar bude gora, bili dostupni svima. Istraživač Sanyam Jain iz neprofitne bezbednosne organizacije GDI Foundation pronašao je na Internetu bazu podataka koja uključuje oko 419 miliona zapisa o korisnicima Facebook-a.

Ova baza nije bila kriptovana niti zaštićena lozinkom. Svaki od stotina miliona zapisa uključivao je podatke o korisnicima kao što su ime, jedinstveni korisnički ID, zemlja i grad iz kojih dolazi, datum rođenja, pol, te možda i najvažnije – telefonski broj povezan sa Facebook nalogom.

TechCrunch je prvi dobio ovu bazu na uvid. Njihovo istraživanje je pokazalo da su pronađeni brojevi telefona aktivni i ažurni, a istraživači su u bazi uspeli da pronađu i brojeve telefona nekolicine slavnih osoba. Podaci u ovoj bazi "pokupljeni" su sa Facebook-a pre nego je ova društvena mreža ukinula pristup brojevima telefona svojih korisnika, što se dogodilo pre nešto više od godinu dana, a bilo je podstaknuto zabrinutošću za bezbednost privatnih podataka.

Iz kompanije su poručili kako je reč o starim podacima, te da je baza podataka uklonjena sa Interneta i nema dokaza da je iskorišćena u bilo kakve nedozvoljene svrhe. Pitanje ko je, kada i kako prikupio sve ove podatke, za sada ostaje neodgovreno.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.