Facebook ulaže više od pola milijarde dolara u tehnologiju za ''čitanje misli''


Facebook je objavio da su preuzeli platformu koja stvara računarske korisničke interfejse kontrolisane izravno ljudskim neuronima, CTRL-labs. Iako finansijski detalji ove akvizicije nisu objavljeni, Bloomberg je objavio informaciju dobijenu iz pouzdanih izvora koja govori da je Zuckerberg-ova kompanija platila između pola i jedne milijarde američkih dolara za ovaj četiri godine star startup.

CTRL-labs se, slično kao Neuralnik, bavi "čitanjem misli", odnosno tumačenjem signala koje mozak šalje u delove ljudskog tela putem neurona, ne bi li se ti signali mogli upotrijebiti kao inputi za kontrolu elektronskih uređaja. U CTRL-labsu imaju viziju izraditi narukvicu koja bi mogla tumačiti neuronske signale i pretvarati ih u naredbe računaru, što bi, smatraju, računare stavilo u poziciju prirodnog produžetka ljudskog tela.

Potpredsednik Facebook-ovog odeljenja za AR i VR Andrew Bosworth u svojoj je objavi ukratko pojasnio o kakvoj se ovde tehnologiji radi. Prema njegovim rečima razvoj ovih tehnologija dovešće do intuitivnijih načina interakcije sa računarima tako što će oni moći direktno pretvarati električne signale iz ljudske mreže neurona u digitalne naredbe. Krajnji cilj je ovakav korisnički interfejs, koji direktno povezuje mozak i računar (brain-computer interface), uklopiti u iskustva virtualne i proširene stvarnosti, te iz korena promeniti način na koji ljudi upravljaju računarima.

Narukvica koju u CTRL-labsu razvijaju još uvek je duboko u fazi prototipa, ali u Facebook-u se nadaju da će uz njihovu pomoć u komercijalnu primenu stići nešto ranije nego što je to sada u planu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.