Huawei službeno predstavio Mate 30 seriju


Huawei je juče kako je najavljeno na specijalnom eventu u Münchenu predstavio novu Mate 30 seriju pametnih telefona. Stigli su Mate 30 Pro, Mate 30, Mate 30 Porsche Design i Mate 30 Lite.

Bez ikakve dileme glavna zvezda showa je Huawei Mate 30 Pro, a unazad nekoliko nedelja objavljivani renderi, očito su bili autentični.

Tako spolja nema nikakvih iznenađenja. Mate 30 Pro dolazi sa tim novim Horizon Flex OLED ekranom dijagonale 6.53 inča i rezolucije 1176 x 2400 (FHD+). On se sad još drastičnije preliva preko bočnih ivica pod ivicom od 88 stepeni.



Zbog toga su uklonili i fizičke tipke kontrole glasnoće pa se zvuk kontroliše virtuelnim tipkama na tom edge ekranu. Nema ni klasične slušalice poziva, zvuk se prenosi kroz sam ekran.

S leđa najviše pažnje privlači novi okrugli modul kamere, koji inspiraciju za dizajn pronalazi u Leica fotoaparatima.

Yu tvrdi da je zahvaljujući zaobljenom staklu na leđima uređaj prijatan za držanje i baratanje jednom rukom.



U zubu na vrhu je opet sklop napredne autorizacije licem, ali i poseban senzor za prepoznavanje gesta te 32MP f/2.0 selfie kamera. Koristeći taj senzor za geste, korisnik će mašući pred ekranom listati sadržaje i slično.


Na leđima tu novu quad kameru čine dva 40MP senzora. Glavn je veliki RYYB senzor sa objektivom otvora blende f/1.6, optički je stabilizovana, a druga 40MP kamera je ultra široka otvora blende f/1.8.

Treće oko je 8MP f/2.4 telefoto kamera za 3x optički i 30x digitalni zoom, a četvrti je otvor 3D ToF senzor dubine.

Yu je na pozornici dobrih pola sata predstavljao mogućnosti nove kamere u najrazličitijim uslovima snimanja.

Predstavljena je i posebna Cine Camera koja snima 4K 60fps video opremljena dual OIS i AIS stabilizacijom sa izrazito visokim ISO vrednostima (ISO 51 200) i maksimalnih 7680 fps. Obećava vrhunske rezultate, uporedive sa profi video kamerama.

Pokreće ga novi Kirin 990 sa 8GB RAM-a i 128/256GB data memorije. Pohvalili su se vrhunaravnim 5G brzinama pristupa internetu.

Baterija je kapaciteta 4500 mAh, a podržava 40W žično i 27W bežično punjenje.

Ono najspornije Yu je ostavio za kraj, a to je softverski deo priče. Mate 30 Pro stiže sa novim EMUI 10 interfejsom, koji donosi Dark Mode i slične stvari na koje smo navikli.

EMUI 10 u podlozi ima Android 10, ali ne i Google aplikacije odnosno pritup Google Play servisima. Huawei će umesto Play Store-a uređaje opremiti sopstvenim Huawei Mobile servisima i AppGallery kroz koju će korisnici preuzimati aplikacije. Tu je i sopstveni web browser umesto Chrome-a.

Za korišćenje Huawei-jevih mobilnih servisa biće potreban Huawei ID, a korisnicima će biti ponuđeni cloud servisi, backup, foto galerija koja će moći preuzeti sadržaj iz Google Photos servisa itd.

Čim saznamo nešto novo na tu temu kao i o tome gde će biti dostupan, dopunićemo.

4G verzija Mate 30 Pro uređaja košta 1099€ dok će 5G model koštati 1199€. U Kini u prodaju kreću 28.9. a na ostala, za sada nedefinisana tržišta nekad u oktobru. Koja će ga tržišta želeti bez Google servisa, ostaje nam za videti.



Drugi uređaj predstavljen na Huawei-jevom eventu nosi naziv Huawei Mate 30. Ovaj je model dolazi s još većim ekranom od svog Pro brata, tačnije 6,62 inča, a specifičan je po tome što je potpuno ravan, dakle trebao bi da zadovolji onaj deo kupaca koji ne vole zakrivljene ekrane. Na vrhu se nalazi još manji zub, dok straga dolazi modul kamere istog dizajna kao u Pro modelu.

I ovde imamo osnovni 1.1/7“ RYYB senzor od 40 megapiksela sa f/1.8 otvorom blende, dok ultra-širokougaona kamera raspolaže sa 16 MP. 8 MP telefoto kamera ima mogućnost optičkog zooma do 3x, a četvrto mesto u modulu zauzima laserski fokus.

I ovaj uređaj pokreće najnoviji 7-nm procesor Kirin 990, ali samo u 4G varijanti. Tu su još i 8 GB RAM-a, dok interna memorija ima kapacitet od 128 GB. Tu je i 4200 mAh baterija, a što se brzog punjenja tiče, Huawei Mate 30 donosi istu tehnologiju kao i Pro model, dakle 40W žično i 27W bežično brzo punjenje.

Cena ovog uređaja u Kini će iznositi oko 800 evra.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.